Només per tal de que us feu una idea de la feina que fan els pagesos mes a mes per tal de que un bon oli i unes bones olives arribin a les nostres taules.
Les olives es cullen pels vols de desembre a mà o a màquina. Les varietats que cullen a la meva zona de l’ Empordà són: Argudell, Arbequina i Picual.
Un cop collides les porten al trull on o bé les barregen amb les d’altres productors i s’envasen com a “oli de la cooperativa o trull de...” o bé et fan i envasen l’oli de la teva explotació.
Al gener quan la saba baixa, és el moment de treure els “xupons” (branques no productives que “xupen” saba de l’olivera debilitant-la) de dins l’arbre per tal de que aquest s’obri i hi entri el sol, també es posa adob a l’arbre.
Si cal, s’han de tractar les branques per possibles ferides ocasionades amb el procés de poda.
Després es deixa descansar l’olivera fins el maig que comença la floració.
Al juny o juliol, depenent de l‘any, s’ha d’estar atent per què la mosca del corc ataca les oliveres, arribant a matar-les.
Al setembre es tornen a treure “xupons” de dins i de sota del tronc, perquè segons la saviesa popular: si es fa aquest mes ja no tornen a créixer.
Les branques seques es recullen per aprofitar-les per cremar a la llar de foc.
Una cosa important les oliveres són arbres de secà però necessiten aigua, un any que sigui massa sec o les que estan en un camp que no es pot regar fa que les oliveres (que són molt llestes), deixin anar el fruit, és a dir, facin caure les olives per no destinar aigua al creixement d’aquestes ja que l’arbre necessita el poc líquid per la seva supervivència.
Potser heu observat que l’oli a vegades fa un pòsit , sobretot en oli comprat a petits productors, cooperatives o trulls. Això no és indicatiu de que l’oli té poca qualitat ans al contrari, simplement és l’oli que ha estat filtrat però no en accés.
I ara una mica de saviesa popular:
- Es diu que per què un oli d’oliva sigui bo, s’ha de gelar a l’hivern i tenir pòsit.
- Per tots sants l’oliva ja té mig oli. Vol dir que per aquesta data l’oliva ja ha d’estar una mica madura.
- Per Sant Pere (29 de juny) mira s'olivera; si en veus una aquí, una allà, mig esplet (collita) hi ha.
- Una oliva a sant Joan, cent a Nadal.
Comentarios