Els laxants i el restrenyiment
- Anna Fluvià
- 30 dic 2020
- 4 Min. de lectura

Després de festes o d’un excés, hi ha molta gent que té tendència a consumir laxants per “netejar”, baixar de pes o perquè té restrenyiment. Aquesta pràctica no és gens recomanable, ja que no només no és efectiva sinó que és molt perjudicial per la flora intestinal i per a la salut en general.
Anem a concretar, de laxants n’hi ha de dos tipus: els mecànics (que augmenten el bol fecal) i els que augmenten el peristaltisme per irritació de la mucosa intestinal.
Els laxants mecànics que es troben en algues marronoses com: fucus, laminària, presenten efectes saciant, i atrapen metalls pesats.
Els irritants de la mucosa augmenten el peristaltisme ( moviments del budells) per irritació amb la conseqüent disbiosi ( recordeu que un 80% de la nostra resposta immunològica prové dels intestins), disminueix l’absorció d’electròlits (nutrients) a nivell de colon i creen tolerància. Aquests són: aloe vera, ruibarbre, sen, cascara sagrada, fràngula.
Abans de continuar, dir que es considera estrenyiment quan es fan menys de 3 deposicions a la setmana i aquestes són escasses, dures i seques associat a una manca de desig o de ganes d’evacuar.
Si hi ha dolor abdominal o anal, sang a la femta o dura més de 6 setmanes aneu al metge per tal de que descarti malalties associades.
També cal que sapigueu que un % molt i molt alt del restrenyiment és causat per una “intoxicació” hepàtica.
Dit això, anem a reflexionar una mica, la majoria de gent, quan té problemes de restrenyiment????
- Després de festes, quan hem canviat els hàbits alimentaris, és a dir hem menjat més greixos i alcohol i quasi res o res de fibra.
- En èpoques d’estrès, on habitualment també es menja ràpid i malament.
- I en èpoques d’inactivitat. Els intestins disminueixen el peristaltisme.
- També hi ha un grup de gent que té restrenyiment per causa del consum de fàrmacs o malalties estomacals o intestinals.
- També pot anar lligat a les emocions.
- I la incapacitat d’anar a lavabos públics, després hi entraré.
- I quan no es fa cas a la “crida” quan a un nen o nena no li ensenyen uns correctes hàbits d’anar al wc, és probable que de gran pateixi estrenyiment o infeccions d’orina. El mateix passa amb els adults, no fan cas a la “crida” per que no estan a casa i quan hi arriben, no hi pensen.
Per tant, la majoria que està sana el que hauria de fer és:
- primer de tot cuidar l’alimentació, augmentar la ingesta de fibra (el cor de la pinya natural n’aporta molta, kiwis, prunes i cereals integrals), d’aigua i prendre algues marrons (que ja hem dit que són laxants suaus), prendre llegums i plats de cullera.
Si sou observadors, notareu que quan es menja molta proteïna, pasta, pa blanc, cereals no integrals, és a dir menjar “sec” costa més anar al wc, per tant intenteu evitar o limitar la ingesta d’aquest aliments.
Només com a curiositat, la meva àvia m’explicava que en època de la guerra civil, tant els nens com els adults tenien molt problemes per evacuar ja que no menjaven grasses: no hi havia oli, ni mantega que fan que els budells estiguin lubricats. Per tant, la ingesta de grassa amb moderació, no és dolenta.
-augmentar l’exercici físic.
-prendre per exemple en dejú 3 prunes seques que s’han deixat en remull durant tota la nit (l’aigua també).
-cuidar el fetge amb complements de card marià i/o carxofa.
- fer cas de la “crida”
I ara una dada curiosa, hi ha més dones que pateixen restrenyiment que homes, i això es deu a diferents factors:
- a les dones ens fa cosa anar a lavabos públics, per tant no anem al lavabo de la feina, si tenim una jornada laboral llarga imagineu-vos el resultat.
- I a casa anem al wc com qui fa un tràmit, és a dir, us heu fixat que quan un home diu: “vaig al lavabo” s’emporta el mòbil (abans la revista o diari) i s’asseu al tro i fa el que ha de fer tranquil·lament, i a nosaltres mentrestant ens dona temps de desparar taula, posar els plats al rentaplats, fer el llit i un llarg etc, etc, i ho estan fent bé!!!, per contra nosaltres podem fins i tot no tancar la porta del tot, ens entren els nens a dir “mama!!! Mira quin dibuix” o “mamaaaaa, la Julia no em deixa veure la tele”, o cridem “Pepitoooo vigila l’olla que no vessi!!”, per que per nosaltres és com si estiguéssim perdent el temps.
Doncs ja seria hora que ens comencéssim a cuidar el trànsit intestinal.
- Senyores i també senyors, feu cas a la “crida” o necessitat d’anar al wc.
- Preneu-vos el vostre temps.
- Utilitzeu una alça pels peus per facilitar l’evacuació.
- Adquiriu un hàbit, asseieu-vos al wc després d’esmorzar o dinar.
- Cuideu-vos l’alimentació, augmenteu la ingesta d’aigua.
- Hi ha fundes d’un sol us pel vàter, fàcil de portar a la bossa per quan estem fora de casa.
- Compreu reductors de vàter pels petits de casa i acostumeu-los a asseure’s al vàter després d’esmorzar o dinar tranquil·lament. Utilitzar els lavabos de l’escola els fa fàstic i llavors s’aguanten les ganes.
I sobretot no us automediqueu, acudiu a un professional si el restrenyiment dura més de 6 setmanes.
Comentarios