Estic quasi segura que tothom coneix les mores, aquests petits fruits negres, quan són madurs, que creixen a l’esbarzer (rubus ulmifolius Schott) també dit romeguera, durant gairebé tot l’estiu.
#esbarzer #romaguera #morera #mores #astringents #diarrea #maldecoll #genives #vitaminaC #àcidfòlic #antioxidants
Qui no n’ha menjat tot passejant? Quan són madures tenen un gust entre dolç i àcid; a molta gent no els agraden, ja que deixen uns granets a la boca i entre les dents (botànicament es denomina fruit agregat, compost de petits drupelets).
Es poden menjar sense por, sempre i quan estiguin madures, són lleugerament astringents. Ens aporten vitamina C i àcid fòlic, també són antioxidants.
Són molts versàtils a la cuina: es poden posar de decoració sobre una coca o pastís, se’n fa melmelada, licor, gelea, posar-les dins el iogurt, es poden assecar i barrejades amb te fer infusions.
Actualment, es troben tot l’any al mercat.
Més enllà dels fruits, de l’esbarzer es poden consumir diferents parts. Té propietats astringents (ja que conté tanins) i antidiarreiques.
Les flors de l’esbarzer es posen a la ratafia.
Dels brots tendres se’n pot fer una decocció que es pot emprar tant per fer gargarismes en cas de mal de coll com per pal·liar la diarrea.
També es poden bullir i menjar com si fossin espàrrecs, com a tractament antidiarreic.
Mastegar fulles va bé per enfortir les genives.
Curiositat: quan algú arriba tard i diu : “perdoneu, he trobat una romeguera”, no es refereix a la planta sinó a una persona que l’ha “enganxat” a xerrar i no la deixava marxar.
De mores, per això, també n’hi ha d’una altra mena.
La morera negra (morus nigra L.), arbre de la família de les moràcies: molt emprat en jardineria, ja que les branques s’allarguen i fan molta ombra. Fan un fruit anomenat mora més allargat que els de l’esbarzer, que és comestible.
Es pot fer un xarop amb aquestes mores ben madures, emprat per fer gargarismes contra les inflamacions de la gola i la boca.
I encara hi ha una altra morera, la morus alba L. Aquesta fa mores blanquinoses i menys gustoses. Les fulles de la qual es donen als cucs de seda.
Aprofiteu el que ens dona la natura i mengeu mores, són antioxidants i aporten vitamines.
Comments