top of page
Buscar
Foto del escritorAnna Fluvià

HA ARRIBAT EL FRED!!!!





Som al Desembre i és el que toca, fer fred. Els que tingueu la sort de tenir gent gran al vostre costat, segur que us diuen allò de...:” ui i ara rai!! Quan era petit si que en feia de fred si!!”. Amb el canvi climàtic, cada cop més anem cap a un retard en l’arribada del fred però arriba i hem d’estar preparats i a més aquest any que només que estiguem una mica refredats, ja som sospitosos de tenir la covid-19 i ens fan PCR i ens preocupem. Per tant encara ens em de cuidar més.


A veure, el nostre cos ha d’estar entre 36 i 37 °C per dins també, per tant si mengem o bevem coses fredes li abaixem la temperatura i ha de fer un esforç per tornar-la a pujar.

Hi ha molta gent, jo m’hi incloc, que quan fa fred no podem beure ni menjar coses fredes perquè agafem mal d’estomac. A molta gent li fa gràcia quan demano que m’escalfin l’aigua que consumeixo durant els àpats, però és que si no ho faig així després em trobo malament.


Per tant, us recomano que durant el període més fred de l’any eviteu ingerir coses fredes, fins i tot l’aigua que consumiu. Hi ha infinites infusions, decoccions i tisanes que podeu fer-vos i així substituir les begudes fredes.

Podeu fer-vos infusions de camamilla, melissa, poliol... o si ho preferiu feu-vos tisanes, decoccions de gingebre, pebre, cardamom....

Aquí no tenim el costum d’acompanyar el menjar amb una infusió calenta, ben al contrari, però a països orientals és un fet quotidià.


Els xinesos han entès la tèrmica dels aliments, hi ha aliments freds, calents..., cada estació té uns aliments associats a ella i a diferents òrgans del cos i així mateix a diferents maneres de cuinar.


Jo no en sóc cap experta però a grans pinzellades i sense profunditzar, quan ingerim una beguda o aliment fred, l’estomac ha de fer un sobre esforç per tal d’escalfar-los, com a conseqüència, genera més calor i la digestió i els moviments peristàltics (dels intestins) es veuen afectats. Per tant el més intel·ligent per no perjudicar el nostre cos i refrescar-nos és consumir aliments frescos con síndria, o te de menta i beure o menjar productes a temperatura ambient.


D’aliments que ens donen escalfor n’hi ha uns quants: gingebre, pebre, canyella, clau, cardamom, bitxos... .

Us convido, als que sigueu curiosos, a experimentar a la cuina a trobar la beguda calenta que us defineixi. Pels que no, podeu demanar a botigues de tes i infusions barreges per a aquesta finalitat.


Aquí us en deixo uns exemples:


1- Decocció de: gingebre, clau, cardamom, canyella i bitxo.

No us poso mesures per tal de que sigueu vosaltres mateixos els que us feu la combinació que més us agradi.


El gingebre: és una arrel que creix en zones tropicals de tot el món, sent la Xina i la Índia els dos països amb més producció, es diu que el de Jamaica és el millor. Conté fibra, aminoàcids, minerals, va bé pel mareig i les nàusees, per escalfar el cos, pel refredat comú.. .


Precaucions: no prendre si es prenen anticoagulants, es tenen problemes de coagulació, càlculs biliars.


Clau: originari de les illes Moluques, Cèlebes i Filipines. Va bé per regenerar la mucosa gàstrica, és antivomitiu, antisèptic i desinfectant. S’ha de vigilar per què és potent i l’oli essencial pot ser corrosiu a concentracions altes.


Canyella: és l’escorça del canyeller o caneller (cinnamomum zeylandicum o cinnamomum verum),originari de Sri Lanka potser és una de les espècies que més agrada.

S’utilitza per combatre refredats, és antiespasmòdica, carminativa, estimulant hemostàtic, astringent, antisèptic...


Precaucions: potencia l’afecte de l’insulina.


Cardamom: és una planta procedent Àsia, on creix naturalment a l’Índia. S’utilitza per flatulències, és antimicrobià, antimicòtic, antivíric, antiespasmòdic... .


Precaucions: no utilitzar en menors de 6 anys, pacients amb úlceres gastroduodenals, síndrome de l'intestí irritable, colitis ulcerosa, malaltia de Crohn, hepatopaties, epilèpsia, Parkinson o altres malalties neurològiques.


Posologia: una tassa o dues al dia.


Sigueu curiosos, feu la prova, aquells que tingueu estrenyiment, inflor estomacal o no us acabeu de trobar bé després de menjar, reflexioneu sobre els vostres hàbits alimentaris i si sou dels que preneu aliments freds proveu de substituir-los per tebis o calents un temps, a veure si milloreu.

Si no és així, acudiu a un professional.

17 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

コメント


bottom of page