Quaranta dies després de nadal, el dia 2 de febrer es celebra la candelera ( tot i que abans era el 14 ja que es comptava des de l’epifania). Segons la llei jueva, era quan s’havia de presentar el nounat al temple i la mare s’havia de purificar després del part, passada la quarantena.
Els nostres avis guardaven el pessebre aquest dia fins l’any següent i així es donava per tancat el nadal (avui en dia, crec que ho marca més el calendari escolar). També es feien beneir candeles, una mena d’espelmes primes, ja que es creia que així tenien virtuts protectores tot l’any. Ara quasi ningú se’n recorda.
Aquesta celebració es creu que va ser manllevada de les tradicions gregues i romanes que es celebraven aquests dies.
És la festa de la llum, en algun lloc de sud Amèrica, a Bogotà per exemple, a aquest dia se li diu: “la fiesta de las velitas”. Posen llumetes a portes i finestres i cuinen menjars típics, fan festa grossa.
Aquí hi ha llocs que fan fires i festes.
Com que la Candelera cau 44 dies després del solstici d’hivern i 50 dies abans de l’equinocci de primavera, s’aprofita per fer un pronòstic meteorològic.
Nosaltres fem servir una dita dels nostres avantpassats, que ara amb el canvi climàtic no és gaire aplicable, que fa així: “si la Candelera, plora el fred és fora; si la Candelera riu, el fred és viu”. Els EUA, coincideix amb el dia de la marmota.
Al Pirineu es creu que l’Ós es desperta per la Candelera i mira la lluna: si hi ha lluna plena torna a dormir 40 dies més, si no, es desperta del tot. Es per això que les festes de l’ós es feien pels vols d’aquesta data, tot i que ara es fa més a prop de carnestoltes.
Recordeu que els dies ja s’allarguen. Aquesta nit, ni que sigui per fer bonic, sopeu amb una espelma encesa, dona caliu i així celebrem que ja anem cap a la primavera.
コメント