top of page
Buscar
Foto del escritorAnna Fluvià

Radicals lliures, coQ10, Vitamina P.





Segurament molts de vosaltres sentiu a parlar dels radicals lliures (RLL) i la vitamina P, el coenzim Q10, i no sabeu gaire bé de què va o què són.

Intentaré aclarir-ho d’una manera planera i sense fer gaire ciència.


Comencem pels radicals lliures (RLL):

A la natura li agrada l’equilibri, nosaltres estem fets de cèl·lules que a la vegada estan compostes de molècules. Aquestes molècules estan formades per àtoms i electrons en equilibri.

Quan aquest equilibri es trenca (per la pèrdua d’electrons de la molècula) sorgeixen els RLL ja que la molècula que té els electrons desparellats, roba els d’una altra molècula per trobar l’equilibri i així es produeix una reacció en cadena que porta a l’oxidació.

Viure oxida, que no és res més que envellir.Respirar, pensar, fer esport, metabolitzar els aliments, el sistema immunològic, l’estrès, l’esgotament, tenir dolor...els processos diaris i normals del nostre organisme ens envelleix però tenim antioxidants en el nostre cos que reverteixen el procés oxidatiu.

Però també podem ajudar-nos a través de l’alimentació i dels suplements. Tots els aliments que siguin de color taronja, grocs, vermells són antioxidants, les mores, els nabius, els que porten vit.C i E... .

D’aquí la importància de fer una dieta on hi hagi fruites i verdures fresques i cuinar tot el que es pugui al vapor per tal de que no perdi totes les seves propietats.


No s’hi val automedicar-se ni prendre suplements sense seny. Heu de consultar un professional per tal de que us faci un tractament personalitzat adequat a les vostres característiques com a persona.

Si en voleu saber més llegiu sobre el Dr. Denham Harman, pare de la teoria dels RLL.


Passem ara al coQ10:

El coenzim Q10 és l’urbiquinol o coenzim Q, es troba en tots els organismes aerobis (que només poden existir en presència d’oxigen) i en totes les cèl·lules de l’organisme (però més en les cardíaques), les manté actives.

Es va descobrir al 1957 de la mà del professor Frederick L. Crane i el seu equip a la universitat de Wisconsin-Madison.

Com que és un potent antioxidant, se l’anomena “l’escombriaire de RLL”.

Està relacionat amb la salut cardiovascular i el colesterol (és liposoluble). El sintetitzem al nostre cos de manera natural amb el desavantatge de que amb l’edat disminueix la capacitat orgànica de produir-lo.

El podem trobar en proteïnes animals i vegetals.

Sintetitzar-lo al laboratori no és fàcil, per tant encareix el seu preu al mercat. Si no em feu cas i us voleu automedicar, no el compreu barat.


La vitamina P:

És l’antic nom de la vitamina C2 o bioflavonoides. Relacionada amb la salut dels capil·lars sanguinis i del sistema sanguini en general, és per això que els tractaments per les cames pesades, varius, morenes... porten cítrics o flavonoides.

Descoberta al 1936 pel biòleg Albert Szent-György de la pell de la llimona.

Es troba en cítrics, te verd, tomates...


Un consell general, quan vulgueu prendre algun medicament, suplement o en general algun producte, llegiu-vos l’etiqueta (penseu que només ho haureu de fer 1 cop), pregunteu tot el que no sabeu, busqueu a internet, penseu en les interaccions. El que preneu actua en el vostre cos i ment i en depèn la vostra salut i equilibri.







34 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page