top of page
Buscar
Foto del escritorAnna Fluvià

REFLEXIONS PRENADALENQUES




Aquest any que tenim un nadal diferent potser també podríem aprofitar per adquirir uns hàbits saludables, no només per aquest dies sinó per a tot l’any. #nadal #àpats #digestió #gasos #carxofa #cardmarià #camamilla #poliol #romaní


Quan ens venen les festes de nadal al cap n’hi ha molts que ja bufem pensant en els copiosos àpats que ens esperen: que si dinar a casa els pares o sogres, sopar amb germans, cosins, tiets amics i anar sumant i tenir la sensació d’estar en un concurs televisiu de “a veure qui cuina millor i més quantitat” i al gener, ja s’ha convertit en un clàssic, tots a pesar-se i de cap al gimnàs i als règims.

I jo em pregunto: cal? És a dir, cal menjar com si no hi hagués un demà? Cal que a les taules i hagin 8 entrants diferents seguit de 2 plats forts i després els torrons, bombons, neules, polvorons... .

Si mireu enrere i penseu en els àpats nadalencs, a quasi totes les taules hi ha moltes proteïnes i hidrats de carboni i molt poques o gens de verdures i fruites. Per tant no són gaire equilibrats.

I si aquest any ho fem diferent? I si aprofitem per fer un menú més equilibrat que no ens costi tant digerir però sense renunciar a les nostres tradicions i que sigui de proximitat.

No cal menjar el mateix dia els canelons i el pollastre rostit o les gambes

Podem repartir-ho en diferents dies i posar-hi verdura o fruita.


De totes maneres si sou dels que no podeu escapar-vos de la bacanal, us deixo unes receptes fitoterapèutiques que us podran ajudar.


1- tisana de camamilla, poliol i romaní per la digestió i els gasos:


· 3g de camamilla romana (anthemis nobilis L. o chamaemelum nobile L.).

· 3g de poliol (mentha pulegium L.)

· 2g de romaní (rosmarinus officinalis L.)

· 450 ml d’aigua.


Posologia: 1 tassa cada 8 h.


Contraindicacions: si teniu pedres a la vesícula, esteu embarassades o doneu el pit, absteniu-vos de prendre aquesta tisana


I en aquest moment molts de vosaltres ja penseu en la carxofa (cymara scolymus L.) i el card marià (silybum marianum Gaetn.), m’equivoco???


2- Carxofa: és un protector hepàtic.

Dosis: en tintura: 1:5 (mg/ml)

Posologia: 6 ml cada 8h


Contraindicacions: si teniu obstrucció biliar, colelitiasis o litiasis biliar (pedres a la vesícula), no en podeu prendre.


3- Card marià: (cardo mariano), també és un protector hepàtic.

Dosis: en tintura: 1:5 (g/ml)

Posologia: 1-2 ml cada 8h. Es recomana prendre’l abans dels menjars

A tenir en compte: la tintura ha de tenir una concentració en silimarina d’un 70-80%


Contraindicacions: si teniu obstrucció biliar, colelitiasis o litiasis biliar (pedres a la vesícula), no en podeu prendre.


I us preguntareu...ja està?? Doncs no, hi ha moltes altres formules de fitoteràpia i altres tractaments que us poden ajudar però han de ser personalitzats.

Així que ja ho sabeu, si voleu un tractament personalitzat pre o post nadal, no dubteu en contactar amb mi.


18 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page